ECHIPA NOASTRĂ

CU NOI VISUL TĂU PRINDE VIAȚĂ

Home

Deși este considerată o metodă de reproducere umană asistată simplă, trebuie respectate criteriile pentru recomandarea acestei metode: permeabilitatea trompelor și calitatea materialului seminal.

Pacientul va primi instrucțiunile de recoltare a spermei din timp, iar manevra propriu-zisă se va face într-un spațiu amenajat și confortabil.

Recoltarea se va face într-un recipient de plastic steril, etichetat cu numele, CNP și datele referitoare la recoltare (data, medicul care recomandă, numele pacientei). Fișa care va însoți recipientul va cuprinde date mai complete, referitoare la vârsta, perioada de abstinență, medicații, incidentele în cursul ejaculării, etc

Se indică doar recoltarea la fața locului, în camera centrului, cu circa o ora înainte de alte manevre de reproducere umană asistată pentru cuplu. Sperma se pune la termostat, imediat ce recipientul este înmânat embriologului prin geamul opac etans.

După citirea spermogramei înainte de efectuarea IUI, se determină metoda de preferat pentru prelucrarea spermei: spălare simplă, swim-up, gradient osmotic. Trebuie să menționăm că datele din literatură până în prezent nu demonstrează superioritatea vreuneia din metode, alegerea rămânând la latitudinea medicului și embriologului, pe baza experienței proprii și caracterelor spermei. La finalul prelucrării, care se va face conform protocoalelor standard recomandate de producătorul mediilor, se reface spermograma din produsul ce va fi inseminat.

Pacienta este instalată în acest moment în sala de intervenții, pentru efectuarea inseminării prorpiu-zise. Deși manevra nu este în marea majoritate a cazurilor dureroasă, cateterul de inseminare fiind suficient de subțire pentru a nu traumatiza uterul, este posibil la unele paciente să fie un discomfort, care să necesite o anestezie pericervicală. De aceea, procedurile se vor face în prezența anestezistului sau a asitentei de anestezie.

După inseminare, se recomandă pacientei repaus la pat minim 15 minute, evitarea eforturilor fizice si a raportului sexual în ziua respectivă, și tratament de suport luteal.

Datele referitoare la procedura se vor consemna în registrul sălii de operații, pe fișa pacientei, pe care există și recomandări post-procedură, și în sistemul computerizat de evidență.

Repetarea procedurii, deși este posibilă, este recomandat a fi limitată la 6 cicluri. Datele din literatură nu susțin depășirea acestui număr, și medicii centrului vor recomanda chiar mai devreme în caz de eșec (la 3-4 cicluri) o reevaluare.