ECHIPA NOASTRĂ

CU NOI VISUL TĂU PRINDE VIAȚĂ

Home

Prima întâlnire a cuplului infertil se face în echipă cu medicul ginecolog, embriologul, și eventual consilierul psihologic. Urmare a acestei discuții, care nu cuprinde decât un număr limitat de evaluări clinice sau paraclinice, medicul va determina următoarele:

 •  Existența unei infertilități conform definiției (12 luni de viață de cuplu regulată, fără utilizare de mijloace contraceptive, la care nu s-a obținut o sarcină). Se consideră că 84% din cupluri vor concepe în primele 12 luni, și încă doar 8% în al doilea an de încercări.
 •  Antecedentele legate de infertilitate ale cuplului, în baza datelor anamnestice și a documentelor clinice pe care le va prezenta cuplul.
 •  Se va încerca încă de la prima consultație determinarea unor posibile cauze de infertilitate, și mai ales excluderea cuplurilor la care tehnicile de reproducere umană asistată sunt fie excesive, fie inutile datorită unor probleme majore medicale, sociale sau de altă natură pentru cuplul respectiv
 •  Medicul și embriologul vor încerca, cu acest prilej, să dea explicații cât mai clare pentru un nespecialist despre diversele metode de reproducere umană asistată, principiul și eficiența lor, în centru dar și pe baza datelor din literatură. Vor fi detaliate riscurile, complicațiile, și alternativele la metodele propuse în prima intenție, dacă pot fi deja cristalizate unele opțiuni. Nu în ultimul rând, cuplul va primi informații scrise, și contractul în baza căruia se va desfășura procedura de reproducere umană asistată.
 •  Dacă este necesar, cuplul va primi pe o listă toate investigațiile ce mai trebuie efectuate pentru clarificarea cauzelor de infertilitate, neneglijându-se etiologiile plurifactoriale.
  S-a elaborat în acest sens o fișă care poate fi analizată în anexă.
 •  Datele consemnate de medic în urma discuției se vor înscrie într-o fișă a cuplului (vezi anexa) pe care ulterior medicul o va include în format electronic în programul de gestiune a cazurilor.
 •  Cuplul va fi programat pentru o a doua consultație de evaluare, sau pentru începerea unor investigații suplimentare, în cadrul centrului sau în afara sa:
  •  ecografie pentru monitorizare foliculară
  •  histeroscopie
  •  laparoscopie diagnostică sau intervențională
  •  spermograma, evaluări mai aprofundate ale partenerilor din punct de vedere endocrinologic, urologic, genetic, sau psihologic.

Alegerea și inițierea metodei de reproducere umana asistată adecvată cuplului.

Cuplul va fi rechemat conform programării după terminarea primului set de investigații (dacă este cazul), pentru rediscutarea soluțiilor terapeutice. Programarea se va face astfel încât, în măsura posibilităților, cuplul să fie preluat de același medic care a făcut prima consultație, dar și cu colaboarea unui alt specialist sau expert dacă este cazul.

Medicul are obligația de a informa și consilia din nou, dacă este cazul, cuplul asupra metodelor adecvate, prezentând avantajele și dezavantajele acestora. Eventuale explorări suplimentare pot fi cerute, dacă ele vor aduce argumente pentru alegerea unei metode cât mai accesibile cuplului.