ECHIPA NOASTRĂ

CU NOI VISUL TĂU PRINDE VIAȚĂ

Home

Infertilitatea feminină poate fi cauzată din motive variate, printre care se includ tulburările hormonale, interzicerea maturării foliculelor în ovarii şi absenţa ovulaţiei.

Blocajul sau deteriorarea trompelor uterine, a căror blocare împiedică întâlnirea dintre ou şi spermatozoid. Un oviduct sănătos are numeroase funcţii în procesul de fertilizare; rolul este deci nu numai de trecere pasivă. Puţin după ovulaţie trompa prinde ovulul şi începe mişcarea sa – transferarea către uter. Acelaşi oviduct serveşte drept legătură pentru spermatozoizii în mişcare, însăşi fertilizarea având loc în oviduct, aproximativ 8 ore de la ovulaţie.

Contracţiile muşchilor oviductului şi activitatea unor cili (mici fire de la suprafaţa membranei celulelor) vor transfera embrionul către cavitatea uterină, cam la 70 de ore după ovulaţie. Bolile oviductului sunt cauze ale infertilităţii în 25% din cazuri din cuplurile afectate. Până recent, lipsa oviductelor (de ex. după o scoatere a trompelor bilaterală) a devenit un obstacol absolut în calea sarcinii. Bolile minore ale oviductului pot fi tratate chirurgical şi pot avea rezultate variate. În prezent nu mai sunt efectuate diverse operaţii ale oviductului, rezultatul nefiind unul sigur, lăsând adeziuni extinse, astfel de operaţii fiind înlocuite de fertilizările in vitro. FIV (fertilizarea in vitro) devine în unele indicaţii prima metodă aleasă, procedurile eroice pe oviducte nemaifiind justificate. Infertilitatea de cauză tubară este acum motivul clasic al fertilizări in vitro (FIV), iar un grup de paciente care suferă din aceasta este cel mai de succes din punctul de vedere al rezultatului, umărul sarcinilor în cele mai multe programe trecând de la 30% la un transfer de embrion.

Endometrioza este condiţia, unde endometrul – mucoasa interiorului cavităţii uterine, iese în afara marginilor sale fizice către peretele cavităţii abdominale, intestin, creează chisturi extensive pe trompe sau ovar. Relaţia dintre endometrioză şi infertilitate a fost reconsiderată. Procesul patologic rezultă în crearea aderenţe cu deformare substanţială a anatomiei pelvisului. Majoritatea pacientelor având endiometrioză suferă de dureri în cea mai joasă parte a abdomenului şi sacrumului, în special în timpul menstruaţiei şi durere în urma relaţiei sexuale.

Căile tradiţionale în soluţionarea endiometriozei includ proceduri chirurgicale/excizii, coagulare laser, electrodiatermocoagulare de focare - şi terapie hormonală. Pacientele infertile vor deveni, dupa un tratament conservativ fără succes a endometriozei, candidate pentru fertilizarea in vitro (FIV). În general rezultatele FIV (fertilizării in vitro) a unei femei cu endometrioză minimă sau medie sunt comparabile cu rezultatele la femeile cu tulburări ale trompei. Femeile cu endometrioză serioasă a ovarelor au mai puţin succes în tratamentele de sterilitate, ca rezultat al deteriorării ţesutului ovarian, descreşterea calitaţii oului şi de asemenea un număr mic obţinut de ouă.